Hoe het werkt

Maak een account aan

Voordat je gebruik kunt maken van MinderGas.nl moet je eerst een account aanmaken. Je gegevens kunnen alleen door jou bekeken en aangepast worden. Je hoeft alleen je e-mailadres en wachtwoord op te geven en kunt direct van start.

Je instellingen

Je begint met het invoeren van een paar instellingen. Dit zijn:

a. Dichtstbijzijnde weerstation

Je kunt kiezen uit een lijst van 33 locaties in Nederland waar zich een KNMI weerstation bevindt. De temperatuurgegevens van het door jou gekozen station worden gebruikt in de berekeningen op jouw data. Kies de locatie die het dichtst bij jouw woonplaats is.

b. Type huis

Selecteer het type huis dat het meest overeenkomt met jouw huis. Je kan kiezen uit: 2-onder-1-kap, flat, hoekwoning, tussenwoning, en vrijstaande woning. In de jaaroverzichten op MinderGas.nl kan je jouw gasverbruik vergelijken met het gemiddelde gasverbruik voor huizen in Nederland van hetzelfde type.

c. Gasverbruik overig

Voor zo accuraat mogelijke berekeningen dien je een inschatting van je 'gasverbruik overig' per maand te geven. Dit is dus het gasverbruik voor alles behalve verwarming, dus bijvoorbeeld voor koken en warm water. Hierdoor kan MinderGas.nl het gasverbruik voor het verwarmen van je huis en het gasverbruik voor overige zaken onderscheiden.

Ter indicatie: Voor een huishouden bestaande uit 2 personen die bijna dagelijks douchen en waar gekookt wordt op gas is dit verbruik ongeveer 25 m3/maand. Indien je elektrisch kookt en een boiler hebt voor het warme water dan dien je hier 0 m3/maand in te vullen.

Je totale gasverbruik in een zomermaand waarin je niet stookt maar wel gewoon thuis bent geweest, is een goede waarde om hier in te vullen. Je kan de instelling altijd later aanpassen, je verbruiksdata wordt dan automatisch herberekend.

Voer af en toe je gasmeterstand in

Nadat je je Instellingen hebt ingevuld, kun je gebruik gaan maken van de service. Je dient zo nu en dan je gasmeterstand in te voeren. Voor betrouwbare overzichten en grafieken is het belangrijk dat je een meterstand invoert als je gasverbruik verandert door factoren anders dan het weer. Bijvoorbeeld op de dag voordat je op skivakantie gaat of als je weer terugkomt. Een ander belangrijk moment kan zijn wanneer je de isolatie van je huis verbeterd hebt of een nieuwe CV-ketel hebt laten installeren.

Het is ook mogelijk om historische gasmeterstanden (tot 1 januari 2006) in te voeren. Deze kan je vinden op je gasrekening van het energiebedrijf. Neem wel de meterstanden die jij of de meteropnemer hebben afgelezen van de gasmeter. Tussentijdse meterstanden die door het energiebedrijf zijn berekend, dien je niet in te voeren.

Maak logboeknotities

In een eenvoudig logboek kun je bijhouden wanneer er iets gebeurd is dat invloed heeft op je gasverbruik. Bijvoorbeeld het aanbrengen van vloerverwarming, of een gewijzigde gezinssamenstelling. In de overzichten op MinderGas.nl worden de logboeknotities getoond naast de verbruiksgrafieken. Je kan dan eenvoudig het effect zien van een gebeurtenis op het gasverbruik.

Bekijk regelmatig de resultaten

Nadat je minimaal 2 gasmeterstanden hebt ingevoerd, kan je het verbruik in het jaaroverzicht gaan volgen. Zodra je meterstanden in verschillende jaren hebt ingevoerd, is het mogelijk om het gasverbruik over die jaren met elkaar te vergelijken. Gedurende het jaar is het ook interessant om je gasverbruik bij te houden, zeker als je net je woningisolatie hebt verbeterd.

Geld besparen door woningisolatie

Aardgas is duur en wordt alleen maar duurder. Het isoleren van je woning kan je veel geld besparen. Bovendien draag je bij aan de reductie van de CO2-uitstoot.

Hoeveel gas je verbruikt hangt niet alleen af van hoe goed de woning is geïsoleerd. Ook seizoensinvloeden spelen een rol, met name de buitentemperatuur.

Het rendement van een investering in woningisolatie is daardoor niet altijd even duidelijk. En dat is jammer, de opbrengst kan namelijk vele malen hoger zijn dan beleggen op de beurs!

Meet het effect

Op deze website kun je nauwkeurig bepalen hoeveel gas je bespaart nadat je de isolatie van je woning hebt verbeterd. Zo nu en dan je gasmeterstand invoeren is al voldoende.

MinderGas.nl geeft op een eenvoudige manier inzicht in de vermindering van je gasverbruik door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, een HR-ketel, of het plaatsen van dubbel glas.

Hoe werkt 't?

MinderGas.nl berekent hoeveel gas je hebt verbruikt over een bepaalde periode en hoeveel je bespaart ten opzichte van diezelfde periode in een eerder jaar.

De website combineert jouw gasmeterstanden met temperatuurgegevens van het KNMI. Het op graaddagen gebaseerde rekenmodel bepaalt voor iedere dag nauwkeurig het gasverbruik. Door de koppeling met het KNMI wordt de invloed van de weersomstandigheden geminimaliseerd.